Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Біла Церква вже традиційно славиться змаганнями з бігової витривалості. Вслід за Чемпіонатом України з марафонського бігу, місто над Россю вдруге за місяць приймало Чемпіонат України, тепер з кросу. 21-22 жовтня в дендропарку “Олександрія” на дистанціях від 1 до 10 км взяли участь більше 300 учасників зі всієї України. Жорсткій Атлетиці вдалося поспілкуватися з переможцями в молодіжній віковій групі та дорослими спортсменами, що вже 11 грудня в італійському місті Чіа будуть захищати честь України на Європейській першості.

Найцікавіші забіги організатори приберегли на другий змагальний день, який відкривали жінки (молодь) на дистанції в три кола, або 6 кілометрів. Перша четвірка в фінішних протоколах виглядає наступним чином (ця ж четвірка і представлятиме Україну на Чемпіонаті Європи):

Офіційні результати ФЛАУ

Офіційні результати ФЛАУ

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

До Вашої уваги бліц-інтерв’ю переможниці Наталії Стребкової відразу після фінішу:

Наталко, як тобі сьогоднішня траса та конкуренція на дистанції?

Конкуренція була дуже сильна, я задоволена! Траса взагалі тверда трохи і важкувата, але нічого, подолали!

Минулого року ЧУ проводили в Луцьку, можеш порівняти трасу та й організацію взагалі? І яка кросова траса України тобі подобається найбільше?

Взагалі я кроси не дуже любила, можна так сказати. Я не могла ніколи виграти, а в тому році я здобула перемогу в Луцьку. Я скажу так: якщо ти готовий дуже сильно, то можеш  пробігти і по цій трасі, і по тій. А щодо траси, мені найбільше подобається Луцьк.

Ти спеціально підводилася до цього старту, готувалася до кросу?

Ні, спеціально не готувалася. Ми пропускаємо зиму і готуємося на літо вже, а чемпіонат України та Європи розглядаємо як базову підготовку, коли набігаються об’єми, тому дуже добре виступити на кросі – це для загального розвитку та для досвіду.

Розкажи, чому пропускаєш зимовий сезон, а як же біг з перешкодами?

Ні, в стіпель-чезі не буду виступати, можливо пробіжу гладку трійку. А щодо літа ще не вирішили, я перейшла до нового тренера, тож все залежатиме від роботи найближчих 6 місяців –  можливо стипль, можливо п’ятірка. Та думаю, якщо я дуже захочу стипль, то тренер мене підтримає.

14808917_1653896008017503_8130617_o


Другими на старт вийшли досвідченіші представниці прекрасної частини людства. Перед лінією зібрався надзвичайно сильний склад, тут були і рекордсмени України, і чемпіони Європи з кросу і олімпійці, як говорили учасниці – такого складу крос ще не бачив. Перша ж четвірка 8-ми кілометрового кросу виглядає наступним чином:

%d0%b6%d1%96%d0%bd%d0%ba%d0%b8

Пряма мова переможниці Юлії Шматенко про трасу та конкуренток:

Юлія, як пройшов забіг, задоволена трасою та конкуренцією?

Тиждень тому я пробігла половинку, показала свій найкращий час, тому сьогоднішній забіг дався непросто. Але траса жорстка, для мене це плюс, тому що по м’якій поверхні я не вмію бігти. Конкуренція була гарна, сьогодні зібралися всі найсильніші дівчата в Україні на даній дистанції. Цікавий був забіг, більше,  можливо, тактичний, тому що почали не швидко перші два кола. Біг почався вже після другого кола, там я вже втекла, тому що в групі було не зовсім комфортно бігти, всі штовхалися, тож я відчувала сили і відірвалася від суперниць.

Ти сказала, що тобі сподобалася траса, а якщо порівнювати її з іншими кросовими трасами України: Олешки (Цюрупинськ), Кропивницький чи Луцьк, яка для тебе є найкращою?

Я сама родом з Цюрупинська, але не люблю ту трасу. Вона для мене найважча через пісок, а в Білій Церкві найпростіша, в Кропивницькому там теж тверда поверхня, але дуже сильні гірки та великі перепади висот. В Білій Церкві легка траса, особливо в порівнянні з тими трасами на яких доводиться бігти в Європі, там траси важкі, зазвичай там і грязь, і інші природні перешкоди.

Лише тиждень тому ти пробігла півмарафон, до кросу підводилася?

Ні, переважно відпочивала та трусила кроси, спеціально сюди ми не готувалися.

А можеш поділитися своїми планами на найближчий рік?

Я хочу швидко пробігти п’ятірку, в цьому році готувалися, але не вдалося реалізувати себе. Проте,  я відчуваю, що можу швидше бігти, і тому хочу в наступному році зробити акцент на дистанції в 5 кілометрів.

А думок про марафон немає?

Немає (посміхається)! У мене є лише одна думка – я не хочу бігти цю дистанцію. Поки я ще не готова не так фізично, як психологічно бігти. Просто подолати дистанцію – це не питання, інша справа його пробігти швидко. Головне в марафоні не так сам марафон, як  все, що до нього, тому треба виходити готовою на старт.

Які у тебе плани на ЧЄ з кросу?

Авжеж хочеться гарно пробігти, проявити себе, але мій біг, моя техніка залежатиме від покриття. Тут тверда поверхня, а якщо там буде грязь і м’яка поверхня, то я не зможу показати все, на що готова. У мене ноги ще не достатньо сильні для важких поверхонь, техніка відразу у мене ламається і я все втрачаю.

14808952_1653895944684176_446040723_o


Варто відзначити, що з початку тренерський штаб планував везти на Чемпіонат Європи лише перших двох жінок, але після високих результатів було прийнято рішення відправити повну команду в італійське Чіа. Своїми враженнями та висновками з нами поділився тренер з витривалості Мазур Євген Іванович.

Євген Іванович, як ви оцінюєте рівень результатів даного Чемпіонату України та готовності збірної?

Я дуже задоволений результатами, оскільки ми плануємо вивезти всі збірні на Чемпіонат Європи: юніори, молодь та дорослих спортсменів. Через це я дуже задоволений, в першу чергу, щільністю результатів перших четвірок, і ми маємо доволі непогано виступити командами на Чемпіонаті Європи.


Ближче до опівдня на старт 8-ми кілометрового кросу вийшли і чоловіки (молодь). Перші чотири відбіркові місця виглядають наступним чином:

%d1%87%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%96%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b4%d1%8c

Бліц-коментар переможця Миколи Нижника читайте нижче:

Миколо, спершу розкажи про свої враження від змагань та суперників?

 Щодо траси, то біжу тут вже не вперше, ще з юнацьких стартів біг тут і двійку, по юніорам шість кілометрів, а цього року вже в молодіжній категорії біг 8 кілометрів. Готовність була хороша, не очікував, що суперники зможуть продемонструвати такий темп. Оскільки я є лідером з бігу на 5000 метрів, то після першого кілометра вирішив вже задавати свій темп та зробити перевірку боєм перед Чемпіонатом Європи, бо там будуть трохи швидше бігти, конкуренція має бути на рівні сьогоднішнього забігу у чоловіків на 10 кілометрів. Тому потрібно пробувати і не боятися бігти швидко.

Крос в Україні проводиться на різних трасах, а яка траса тобі подобається найбільше?

Крім Білої Церкви я вже бігав в Луцьку та Олешках, кожна траса по своєму специфічна, через те й він крос, траса ніколи не повторюється. В Білій Церкві вона більш швидкісна, але найменше схожа на кросову, адже достатньо тверда,  дехто зі спортсменів навіть вийшов на старт в марафонках. А в Луцьку була більш кросова траса, і організатори зробили її в кілометрове коло для глядачів тож було забагато поворотів, але покриття було мокре, місцями грязь – справжній крос. В Європі, наприклад, організатори спеціально наливають пожежними машинами воду, колоди виносять на трасу, роблять штучні насипи щоб зробити крос більш видовищним для глядачів.

Декілька слів про твою підготовку, ти спеціально підводився до кросу, це твій основний старт?

Крос взагалі не головний старт, тільки почали в кінці вересня тренуватися, так як був дуже довгий літній сезон, з травня місяця і до серпня.  Оскільки я спеціалізуюся на доріжці та маю високий біг на стопі, мені більше імпонує стадіон, тож крос для мене є прохідним стартом в плані легкої тренованості на об’ємі, закладаємо базу до зими. Крос проходить в м’якому режимі, але в цьому році я підійшов в гарних кондиціях і не дав шансів своїм суперникам.

Які твої плани на найближчий час?

Гарно виступити на Чемпіонаті Європи, а потім гарно виступити в приміщенні на 3000 метрів на Чемпіонаті України і, можливо, на зимовому Чемпіонаті Європи. А найголовніший старт в 2017 році – це молодіжний Чемпіонат Європи, це буде мій останній рік в цій віковій категорії, і оскільки два попередні роки я потрапляв в ТОП п’ять, то планую показати достойне місце та достойний результат.

14797334_1653896014684169_584347653_n


У чоловіків рівничанин Дмитро Сірук влаштував маленький сюрприз для своїх суперників та не лишив їм жодного шансу на дистанції в 10 кілометрів.

%d1%87%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%96%d0%ba%d0%b8

От якими думками поділився з нами переможець:

Дмитро, сьогодні на трасі була надзвичайна конкуренція, за рахунок чого тобі вдалося здобути перемогу?

Я вважаю, що зміна тренера вплинула на мої результати, зовсім інша підготовка проводилася. Ну авжеж важкувато було, але траса мені добре пішла, більше того я її вже дуже добре знаю, не перший раз бігаю, думаю в цьому основа мого результату. Головне тренуватися і все вийде!

 А тепер наше опитування, яка ж кросова траса України, на твою думку, є найкращою: траса в Кропивницькому, Олешках, Луцьку чи ця траса в Білій Церкві?

Мені найбільше подобається ця траса, в Білій Церкві, вона більш тверда, а отже швидкісна, і всього пару гірок. Завжди тут вдало виступаю та відбираюся.

Крос є твоєю основною ціллю цієї осені, чи ти розглядаєш даний старт як підготовчий?    

Планував відбиратися на Європу, підводився, але не загадував, оскільки це був перший старт. На Європі думаю буде трохи краще, будемо старатися!

А конкретні плани на Європу маєш?

Не загадую! Вже не вперше мені доведеться стартувати на Європі, там все по-іншому, навіть починаючи з того, що стартує 200 чоловік, тому можеш і впасти, можеш бути затоптаним. Тому не загадую, як складеться, так і буде, але готуватимуся серйозно.

14787052_1653895888017515_203401977_o


На відміну від всіх інших вікових груп, у дорослих чоловіків Україну на Чемпіонаті Європи буде представлено не чотири,  а відразу п’ять спортсменів. За коментарями ми знову звернулися до тренера по витривалості Євгена Івановича Мазура.

Серед чоловіків ми веземо п’ять спортсменів, даємо можливість лідеру збірної Дмитру Лашину підготуватися прямо до Чемпіонату Європи. Це обумовлено тим, що Дмитро цього року був четвертим як на Кубку Європи, так і Чемпіонаті Європи в Амстердамі, тому ми дали йому відпочити.

Євген Іванович, а як планується побудувати підготовку збірної до Чемпіонату Європи?

З 28 жовтня ми плануємо відправити всю збірну на навчально-тренувальний збір в смт. Ворохта в Карпатах на висоту 850 метрів. Потім спустимося з гір, візьмемо тиждень-півтора перерви, і в залежності від стану справ з паспортами і візами, зберемо всіх безпосередньо за 15-18 днів до вильоту на заключний збір в Конча-Заспі


Крім вищезазначених спортсменів, до складу збірної увійшли наступні юніори:

%d1%8e%d0%bd%d1%96%d0%be%d1%80%d0%b8

та юніорки:

%d1%8e%d0%bd%d1%96%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b8

Жорстка Атлетика продовжить слідкувати за підготовкою та виступом збірної України з кросу на Європейській першості.

Дякуємо ФЛАУ за сприяння в підготовці даного репортажу, та Оксані Джуган за чудові фото.