Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Міофасціальне розслаблення (Self-myofascial release) – специфічний вид впливу на м’язово-сполучну тканину, шляхом використання різних мануальних технік, які людина може провести самостійно. В багатьох випадках такий вид масажу просто незамінний, а саме, коли потрібно швидко та ефективно відновитися після навантаження, прибрати больові відчуття, для профілактики та запобігання травм, а також для підтримання гнучкості та еластичності тканин.

1

Спеціально розроблена система вправ дозволяє використовувати вагу і силу власного тіла для того, щоб правильно підготувати м’язову систему до щоденних навантажень і стимулювати процес відновлення.

Що це таке і як воно впливає на наше тіло?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ключовим поняттям поняттям міофасціального релізу є фасція – сполучна тканина, яка покриває м’язи, кровоносні судини та нерви і утворює своєрідну тривимірну сітку в тілі людини, забезпечує підтримку і захист більшості структур в людському тілі, в тому числі м’язів. Крім того, фасція також підтримує лімфу, яка здійснює транспортування поживних речовин до м’язів і виводить продукти розпаду з м’язів.

В своєму інтерв’ю, Роберт Шляйп – провідний експерт в галузі дослідження фасції та автор книг Fascia: The Tensional Network of the Human Body, розповідає, що таке фасція і яку роль ця тканина відіграє в організмі людини.

 

Роберт Шляйп - доктор біологічних наук, директор дослідницького проекту фасціальної тканини (Fascia Research Project) Ульмського Університету (Німеччина).
Роберт Шляйп – доктор біологічних наук, директор дослідницького проекту фасціальної тканини (Fascia Research Project) Ульмського Університету (Німеччина).

Як науковці прийшли до усвідомлення того, що фасція активно залучена в механізм руху тіла?

Раніше науковці вважали, що фасція, як сполучна тканина, грає лише пасивну роль в організмі людини, тобто виступає своєрідною оболонкою, яка охоплює тіло людини від голови до п’ят. В 2007 році відбулася перша конвенція дослідників і фізіотерапевтів First Fascia Research Convention, на якій науковці з багатьох європейських дослідницьких центрів дійшли висновку, що фасціальна тканина грає важливу роль в організмі людини, не тільки як сполучна тканина, але й має ряд функцій і властивостей, які істотно впливають на модель руху людини.

За допомогою електроміографії (дослідження біоелектричних потенціалів, що виникають в скелетних м’язах людини і тварин при порушенні м’язових волокон) було виявлено, що фасція є передавачем енергії в тілі. Завдяки цьому, фасція нівелює м’язову напруженість та запобігає виникненню травм в областях максимального напруження, використовуючи так званий ефект енергії-імпульсу.

Чому фасцію також називають 6-м органом чуття?

Фасція відповідає за пропріоцепцію – відчуття людиною положення частин власного тіла в просторі. Більше того дослідники встановили, що фасціальна тканина має в 10 разів більше нервових рецепторів, ніж м’язова. Нервова система використовує ці рецептори для орієнтації в просторі, тобто в якому становищі повинна знаходитися людина для утримання балансу і рівноваги. Свідоме і несвідоме сприйняття тіла залежить саме від сигналів, які подає велика кількість рецепторів у фасціальній тканині.

Як можна тренувати фасцію?

Для зміцнення сухожиль і синтезування колагену корисно проводити тренування високої інтенсивності з короткими і швидкими повтореннями.

2

Тобто тренування фасції і мязів відбувається одночасно?

М’язи працюють не ізольовано від фасціальної тканини, тому в багатьох видах спорту фасція також підлягає тренуванню. Але проблема полягає в тому, що сполучна тканина росте повільніше, ніж м’язи. Тому для тих, хто почав займатися фасціальним фітнесом, необхідно проявляти терпіння, оскільки відновлення колагену – досить тривалий процес (30% колагенових волокон відновлюються протягом 6 місяців, 75% протягом 2 років). Коротко кажучи: тренування фасції не замінює силові або тривалі тренування, але відмінно доповнює їх, приносячи елемент відновлення в тренувальний процес.

Чи існує якийсь вид спорту, який негативно впливає на фасцію?

На фасціальну тканину несприятливо впливають одноманітні, часто повторювані рухи. Наприклад, люди, які часто їздять на велосипеді або займаються монотонними біговими навантаженнями, тренують більше свою витривалість і м’язи, але в меншій мірі фасцію. Тому дуже важливо включати в тренування різноманітний спектр рухів. В бігових тренуваннях це можуть бути різні темпові заняття, біг спиною вперед, зміни довжини кроку.
4

Навіть якщо фасція сильна, вона все ж може викликати проблеми під час бігу, велоїзди або їзді верхи, причиною чого може бути її нееластичність. Наприклад, фасція зовнішньої частини стегна у бігунів може бути дуже сильно розвинена (в деяких місцях товщина фасціальних смуг може досягати 2-3 см), але через відсутність достатньої кількості води та пластичності, може викликати біль в коліні. Також наїзники можуть відчувати біль через потовщення фасції на внутрішній частині стегна, що в основному викликана механікою руху верхи.

Як підсумок, варто відзначити, що такого ущільнення фасціальної сітки, як у бігунів, наїзників або велосипедистів, можна легко запобігти з допомогою різноманітних технік міофасціального розслаблення.

Все що необхідно для розслаблення та відновлення знаходиться тут. Вкажи промокод “ЖА” при замовленні, та отримай 5% знижку.